Economia europeană, cu un picior în groapă, dar noi ne putem scufunda mai rău: pericolul uriaș pentru România
Cele mai recente cifre privind economia europeană evidențiază faptul că perioada aceasta e marcată de multiple dificultăți și probleme. Crizele multiple și-au spus cuvântul, iar economia bătrânului continent pare să tragă frâna de mână. Din nefericire, nici noi nu vom scăpa de efectele acestui declin.
Suntem pe piață deschisă, iar cei mai importanți parteneri comerciali ai noștri sunt europeni, ceea ce înseamnă că e imposibil ca o eventuală recesiune sau criză în Europa să nu ne atingă și pe noi, sub o formă sau alta.
Din nefericire, riscul ca acest lucru să se întâmple pare să capete nuanțe iminente, cred unii analiști, care au găsit și explicația din spatele încetinirii economiei europene.
E vorba despre faptul că noi nu mai investim atât de mult în cercetare și Europa a pierdut cursa competitivității pe zona de tehnologie, spre deosebire de America și China, deținătoarele celor mai puternice companii tech din lume.
Un nou mare pericol paște economia românească. Vine din UE și aproape sigur se va întâmpla
„E un proces lung, problemele astea nu au venit de ieri de azi. Din anii 90 încoace, americanii și chinezii ne-au luat fața pe partea asta de cercetare, dezvoltare, investiții în zona IT-ului și a tehnologiilor inovative. Era ceva de așteptat ca atunci când ai multă birocrație, inclusiv la Bruxelles, când ai la un loc țări diferite, cu viziuni diferite, cu interese diferite și care nu reușesc să gândească o politică coerentă în domenii precum cele ale cercetării, dezvoltării. Unii economiști spun că e din cauza faptului că UE e prea birocratică, că sunt prea multe reglementări, că e prea socială. Alții spun că e din cauză că nu s-a investit în cercetare și dezvoltare. Cert e că UE și-a pierdut mult din competitivitate în ultimii 20 de ani”, a explicat economistul Liviu Deceanu, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”.
România nu este, din nefericire pentru noi, imună la ceea ce se întâmplă pe plan extern, la nivel european, e de părere expertul citat anterior.
„Să spunem că Uniunea Europeană nu prea mai contează din perspectiva IT-ului. Cu alte cuvinte, și-a pierdut din competitivitate în ultimii 20 de ani și atunci, da, poate să ne afecteze. Tot ce înseamnă inovare vine din Statele Unite sau din Asia.
Tot ce înseamnă IT, Apple, toate companiile astea mari, IBM, Microsoft, toate sunt din SUA sau din Asia, iar pentru Uniunea Europeană pare să fie prea târziu ca să mai recupereze”, mai spune Deceanu.